Limousin üszők testméreteinek értékelése néhány nyugat-magyarországi gazdaságban

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17108/ActAgrOvar.2024.65.1.74

Kulcsszavak:

testméretek, Limousin fajta, üszők, GLM eljárás

Absztrakt

A testméretek és az élősúly a húsmarhatenyésztésben gazdaságilag jelentős értékmérő tulajdonságok. Fiatal állatok esetén információt adnak az egyedek fejlettségéről. A szerzők 313, átlagosan 429,2 nap életkorú Limousine üsző testméreteit (marmagasság, farmagasság, vállszélesség, háthosszúság, csípőszélesség, ülőgumók közti távolság) és élőtömegét értékelték hat Tiszántúli tenyészetben. A testméretek felvétele képzett technikusok által, standardizált eszközökkel, a szakma szabályai szerinti körülmények közt történt. A statisztikai értékelést SPSS 24.0 programmal végezték. Az adatok a Shaphiro-Wilks teszt eredménye szerint normál eloszlásúak voltak minden tulajdonság esetében. A GLM modell a következőket tartalmazta: ordinátatengely-metszet, tenyészet hatása (n=1-6) és kovariáns hatások (életkor vagy testtömeg). Az eredmények arra utaltak, hogy az azonos régióban levő üszők testméretei jól értékelhetők GLM használatával, amelyben hatásként a tenyészet, kovariánsként pedig a kor vagy súly szerepel. A modellbe épített minden tényező hatása szignifikánsnak bizonyult (P<0,001). Az életkorukat figyelembe véve, minden tenyészet üszői megfelelő fejlettséggel rendelkeztek a kifejlett tehenekre jellemző értékekhez hasonlítva mind élőtömeg (69,6%), mind testméretek (84-93%) tekintetében, amely alapján jó alapnak bizonyulnak a jövőbeli sikeres tenyésztői munkához. A legnagyobb testtömegű üszőkkel rendelkező állomány (505,7 kg) esetében a többihez képest alacsonyabb marmagasság (118,8 cm) és farmagasság (127,8 cm) értékeket, illetve keskenyebb vállszélességet (30,6 cm) tapasztaltak, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a nagy tömeg nem feltétlenül párosul nagy rámával.

Hivatkozások

Arango, J.A., Cundiff, L.V., & Van Vleck, L.D. (2002). Genetic parameters for weight, weight adjusted for body condition score, height and body condition score in beef cattle. Journal of Animal Science 80(3), 3112-3122. https://doi.org/10.2527/2002.80123112x

Ashmawi, S., Alharbi, M., Almaghrabi, A., & Alhothal, A. (2019). Fitme: Body measurement estimations using machine learning method. 16th International Learning & Technology Conference 2019, Procedia Computer Science, 163, 209-217. https://doi.org/10.1016/j.procs.2019.12.102

Bene, Sz., Nagy, B., Nagy, L., Kiss, B., Polgár, J.P., & Szabó, F. (2007). Comparison of body measurements of beef cows of different breeds. Archiv für Tierzucht, 50(4), 363-373. https://doi.org/10.5194/aab-50-363-2007

Dervillé, M., Patin, S., & Avon, L. (2009). Races bovines de France: origine, standard, sélection. Paris: Éditions France Agricole. ISBN 9782855571515

Dohy, J. (ed.) (1985). Beef cattle breeding. (in Hungarian) Mezőgazda Kiadó, Budapest, pp. 349.

France Limousin Sélection (2020). (the selection body for the Limousin breed of cattle) Retrieved from https://www.limousine.org/

Karamfilov, S., Nikolov, V., & Malinova, R. (2019). Study on the exterior of cow Limousin cattle breed, bred in Bulgaria. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 25(6), 1254-1260.

Litwinczuk, Z. & Szulc, T. (2005). Hodowla i uĪytkowanie bydáa (praca zbiorowa). PWRiL, ISBN 83-09-01794-4 Warszawa, Poland, pp. 412.

Nagy, G. & Tasi, J. (2017). Pastures and grazing in beef systems. (in Hungarian) Állattenyésztés és Takarmányozás, 66(4), 347-364.

Nogalski, Z. (2003). Relations between the course of parturition, body weights and measurements of Holstein, Friesian calves. Czech Journal of Animal Science, 48(2), 51-59.

Ozkaya, S., Neja, W., Krezel, L., Czopek, S., & Oler, A. (2015). Estimation of bodyweight from body measurements and determination of body measurements on Limousin cattle using digital image analysis. Animal Production Science, 56(12), 2060-2063. https://doi.org/10.1071/AN14943

Phocas, F., Boivin, X., Sapal, J., Trillat, G., Boissy, A., & LeNiedre, P. (2006). Genetic correlations between temperament and breeding traits in Limousin heifers. Animal Science, 82, 805-811. http://doi.org/10.1017/ASC200696

Przysucha, T., Grodzky, H., Gobiewsky, M., Slósarz, J., & Piottrowsky, T. (2012). Analysis of body measurements and pelvis area index of Limousine cows. Annals of Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Animal Science, 51, 107-112.

Somodi, I., Molnár, Z., Czúcz, B., Bede-Farkas, A., Bölöni, J., Pásztor, L., Laborczi, A., & Zimmermann, N.E. (2017). Implemantation and application of multiple potential natural vegetation models- a case study of Hungary. Journal of Vegetation Science, 28(6), 1-10. https://doi.org/10.1111/jvs.12564

Szabó, F. (Ed.) (1998). Beef cattle breeding. (in Hungarian) Mezőgazda Kiadó, Budapest, Hungary, pp. 376.

Ulutas, Z., Saatci, M., & Ozluturk, A. (2001). Prediction of body weight from body measurements in East Anatolian Red Calves. Journal of the Faculty of Agriculture, Erzurum University, 32, 61- 65.

The Cattle Site, (2022). Limousine. Retrieved from https://www.thecattlesite.com/breeds/beef/39/limousin/

Vallée, R. & Valais, A. (2019). De nouveaux index pour une sélection efficace de la mixité en race Normande. Terra, 9, 38-39.

##submission.downloads##

Megjelent

2024-07-12

Hogyan kell idézni

Tőzsér, J., Vertséné Zándoki, R., Kosztolányiné Szentléleki, A., Tarr, B., & Szűcs, M. (2024). Limousin üszők testméreteinek értékelése néhány nyugat-magyarországi gazdaságban. Acta Agronomica Óváriensis, 65(1), 74–88. https://doi.org/10.17108/ActAgrOvar.2024.65.1.74

Folyóirat szám

Rovat

Kísérletes tanulmányok