A blokklánc technológia alkalmazhatósága a rövid élelmiszer-ellátási láncokban: Tudományos publikációk elemzése
DOI:
https://doi.org/10.17108/ActAgrOvar.2024.65.2.29Kulcsszavak:
blokklánc, rövid élelmiszer-ellátási lánc, fenntarthatóság, nyomonkövethetőségAbsztrakt
A blokklánc technológia napjainkra széles körben kutatott és alkalmazott eszköz lett különböző adatbázisok kezelésére. Ennek elsődleges oka, hogy egy decentralizált, elosztott adatbázis-rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a tranzakciókat biztonságos és ellenőrizhető formában rögzítsük. Az elmúlt években a mesterséges intelligencia megjelenésével valamelyest csökkent a technológia iránti kiemelt figyelem, ami segíti a valódi kutatásokat, mivel a témában korábban megjelent számos tudományos alap nélküli cikk és internetes hír növelte a kutatásokra nehezedő „zajt”. Ahogy minden új területen, itt is gyakran elhangzanak megalapozatlan állítások, amelyek tudományosan nem vizsgáltak és csupán szakértői prekoncepciókon alapulnak. Egy ilyen vitatott résztéma a blokklánc technológia alkalmazása a rövid élelmiszer ellátási láncokban (RÉL) is. Általános vélekedés, hogy ebben az esetben a technológiának nincs jelentős hozzáadott értéke, mivel a rövid lánc szereplői általában ismerik egymást és megbíznak egymásban. Jelen kutatás célja a Scopus adatbázisban található publikációk elemzése annak érdekében, hogy feltárja, milyen kutatások folytak ebben a témában, milyen eredmények születtek, és mennyire megalapozottak az ezzel a területtel kapcsolatos állítások.
Hivatkozások
Barbosa, M. W., 2021. Uncovering research streams on agri-food supply chain management: A bibliometric study. Global Food Security, 28, 100517. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2021.100517
Benedek, Zs., 2014. A rövid ellátási láncok hatásai: Összefoglaló a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján. Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet, ISBN 978-615-5447-17-4
Burgess, P., Sunmola, F., & Wertheim-Heck, S., 2024. Information needs for transparency in blockchain-enabled sustainable food supply chains. Int. J. Inf. Manag. Data Insights, 4(2), 100262. https://doi.org/10.1016/j.jjimei.2024.100262
Carrano, F. M., Sileri, P., Batt, S., & Di Lorenzo, N., 2022. Blockchain in surgery: are we ready for the digital revolution? Updat. Surg., 74, 3-6. https://doi.org/10.1007/s13304-021-01232-y
Chaum, D. L., 1979. Computer systems established, maintained, and trusted by mutually suspicious groups. Electronics Research Laboratory, College of Engineering University of California, Berkeley 94720
Galli, F., & Brunori, G. (eds.) 2013. Short Food Supply Chains as drivers of sustainable development. Evidence Document. Document developed in the framework of the FP7 project FOODLINKS (GA No. 265287). Laboratorio di studi rurali Sismondi, ISBN 978-88-90896-01-9
Ghorbani, B. D., 2024. Bibliometrix: Science Mapping Analysis with R Biblioshiny Based on Web of Science in Applied Linguistics, In Meihami, H., & Esfandiari, R. (Eds.), A Scientometrics Research Perspective in Applied Linguistics (1st ed., pp. 197-234). Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-51726-6_8
Gonçalves, A., & Zeroual, T., 2017. Logistic Issues and Impacts of Short Food Supply Chains: Case Studies in Nord – Pas de Calais, France, In Soulard, C.-T., Perrin, C., & Valette, E. (Eds.), Toward Sustainable Relations Between Agriculture and the City (1st ed., pp. 33-49). Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-71037-2_3
Islam, S., & Apu, K. U., 2024. Decentralized vs. Centralized Database Solutions in Blockchain: Advantages, Challenges, and Use Cases. Glob. Mainstream J. Innov. Eng. Emerg. Technol. 3(04), 58-68. https://doi.org/10.62304/jieet.v3i04.195
Jarzębowski, S., Bourlakis, M., & Bezat-Jarzębowska, A., 2020. Short Food Supply Chains (SFSC) as Local and Sustainable Systems. Sustainability, 12, 4715. https://doi.org/10.3390/su12114715
Kacz, K., Miklósné Varga, A., & Trojan, S., 2022. A helyi termelői piacok és a termelők helyzete a rövid élelmiszer-ellátási láncokban. Gazdaság és Társadalom 15, 24–46. https://doi.org/10.21637/GT.2022.2.02
A., Zainuddin, N., Saifudin, A. M., Shahron, S. A., Razalli, M. R., Musa, S., & Ahmi, A., 2023. Meta-analysis of food supply chain: pre, during and post COVID-19 pandemic. Agric. & Food Secur., 12. https://doi.org/10.1186/s40066-023-00425-5
Kneafsey, M., Venn, L., Schmutz, U., Balazs, B., Trenchard, L., Eyden-Wood, T., Bos, E., Sutton, G., & Blackett, M., 2013. Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU - A State of Play of their Socio-Economic Characteristics. JRC Publ. Repos. https://doi.org/10.2791/88784
Page, M. J., McKenzie, J. E., Bossuyt, P. M., Boutron, I., Hoffmann, T. C., Mulrow, C. D., Shamseer, L., Tetzlaff, J. M., Akl, E. A., Brennan, S. E., Chou, R., Glanville, J., Grimshaw, J. M., Hróbjartsson, A., Lalu, M. M., Li, T., Loder, E. W., Mayo-Wilson, E., McDonald, S., McGuinness, L. A., Stewart, L. A., Thomas, J., Tricco, A. C., Welch, V. A., Whiting, P., & Moher, D., 2021. The PRISMA 2020 statement: an updated guideline for reporting systematic reviews. BMJ, 372:n71. https://doi.org/10.1136/bmj.n71
Renkema, M., & Hilletofth, P., 2022. Intermediate short food supply chains: a systematic review. Br. Food J. 124, 541–558. https://doi.org/10.1108/BFJ-06-2022-0463
Renting, H., Marsden, T. K. & Banks, J. 2003. Understanding alternative food networks: Exploring the role of short food supply chains in rural development. Environment and Planning A: Economy and Space, 35(3), 393–411. https://doi.org/10.1068/a3510
Réthy, K., & Dezsény, Z., 2013. Közösség által támogatott mezőgazdaság. Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), Budapest, https://orgprints.org/id/eprint/26263/
Sarkis-Onofre, R., Catalá-López, F., Aromataris, E., & Lockwood, C., 2021. How to properly use the PRISMA Statement. Syst. Rev. 10, 117. https://doi.org/10.1186/s13643-021-01671-z
Sarmah, S. S., 2018. Understanding Blockchain Technology. Comput. Sci. Eng., 8(2), 23-29. https://doi.org/10.5923/j.computer.20180802.02
Sherman, A. T., Javani, F., Zhang, H., & Golaszewski, E., 2019. On the Origins and Variations of Blockchain Technologies. IEEE Secur. Priv. 17, 72-77. https://doi.org/10.1109/MSEC.2019.2893730
Soria-Lopez, A., Garcia-Perez, P., Carpena, M., Garcia-Oliveira, P., Otero, P., Fraga-Corral, M., Cao, H., Prieto, M. A., & Simal-Gandara, J., 2023. Challenges for future food systems: From the Green Revolution to food supply chains with a special focus on sustainability. Food Front., 4(1), 9-20. https://doi.org/10.1002/fft2.173
Sunmola, F., Burgess, P., & Wertheim-Heck, S., 2024. Challenges and hotspots in food supply chain quality management practices. Total Quality Management & Business Excellence, 35(11–12), 1296–1330. https://doi.org/10.1080/14783363.2024.2367607
Yu, Z., Waqas, M., Tabish, M., Tanveer, M., Haq, I. U., & Khan, S. A. R., 2022. Sustainable supply chain management and green technologies: a bibliometric review of literature. Environ. Sci. Pollut. Res. 29, 58454–58470. https://doi.org/10.1007/s11356-022-21544-9
Downloads
Megjelent
Hogyan kell idézni
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2024 András Bertalan, Anna Kovárczi, Károly Kacz
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.