A natúr és kezelt repce melléktermékek takarmányozási potenciálja: lehetőségek és kihívások (Irodalmi áttekintés)

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17108/ActAgrOvar.2025.66.1.89

Kulcsszavak:

repce, glükozinolát, kezelések, fizikai módszerek, kémiai eljárások

Absztrakt

A globális takarmányipar egyre nagyobb mennyiségű fehérjeforrást igényel, miközben a szójatermelés nem tud lépést tartani a növekvő kereslettel. Az alternatív fehérjeforrások közül a repceolaj-gyártás melléktermékei, különösen a repcepogácsa és az extrahált repcedara, ígéretes lehetőséget kínálnak a monogasztrikus állatok (sertés, baromfi) takarmányozásában. A repce melléktermékek jelentős fehérjetartalommal bírnak, azonban alkalmazásukat korlátozza a magas rosttartalom és az antinutritív vegyületek, például a glükozinolátok, a szinapin és a tanninok jelenléte.
Irodalmi áttekintésünk adatai alapján megállapítottuk, hogy a fizikai kezelések (például extrudálás) hatékonyan csökkenthetik az antinutritív anyagok mennyiségét, ezáltal javítva a táplálóanyagok emészthetőségét és az ízletességet. A kémiai eljárások, mint az extrahálás vagy az ammóniakezelés, tovább mérsékelhetik a glükozinolátok és a tanninok kedvezőtlen hatásait. A kombinált kezelések, például a hidrotermikus és kémiai módszerek együttes alkalmazása, hatékonyabb megoldást jelenthetnek a repce-alapú melléktermékek minőségének javítására. A jelenlegi nemesítési programok célja a glükozinolát- és rosttartalom további csökkentése, valamint a fehérje- és olajtartalom optimalizálása. A repce melléktermékeinek felhasználása a bioetanol- és a keményítőgyártás melléktermékeivel (például DDGS, CGF) kombinálva gazdaságos és fenntartható alternatívát jelenthet az extrahált szójadara részleges kiváltására. A megfelelő feldolgozási technológiák alkalmazásával a helyben megtermelt repce-alapú takarmányok hozzájárulhatnak az élelmiszerbiztonság növeléséhez és a környezeti fenntarthatósághoz.

Hivatkozások

Abudabos, A. M., Abdelrahman, M. M., Alatiyat, R. M., Aljumaah, M. R., Al Jassim, R., & Stanley, D. (2021). Effect of dietary inclusion of graded levels of distillers dried grains with solubles on the performance, blood profile and rumen microbiota of Najdi lambs. Heliyon, 7, e05683. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05683

Adewole, D. I., Rogiewicz, A., Dyck, B., & Slominski, B. A. (2016). Chemical and nutritive characteristics of canola meal from Canadian processing facilities. Animal Feed Science and Technology, 222, 17-30. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.09.012

Agwa, H. M. M., Saleh, H. M., Ayyat, M. S., & Abdel-Rahman, G. A. (2023). Effect of replacing cottonseed meal with canola meal on growth performance, blood meatbolites, thyroid function, and ruminal parameters of growing lambs. Tropical Animal Health and Production, 55, 122. https://doi.org/10.1007/s11250-023-03528-0

Baker, P. W., & Charlton, A. (2020). A comparison in protein extraction from four major crop residues in Europe using chemical and enzymatic process- a review. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 59, 102239. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2019.102239

Baker, P. W., Visnjevec, A. M., Krienke, D., Preskett, D., Schwarzkopf, M., & Charlton, A. (2022). Pilot scale extraction of protein from cold and hot-pressed rapeseed cake: Preliminary studies on the effect of upstream mechanical processing. Food and Bioproducts Processing, 133, 132-139. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2022.03.007

Banaszkiewicz, T. (2011). The effect of high rape cake and phytase addition on nutritive value of diets for broiler chickens. Journal Applied Animal Research, 39, 346-352. https://doi.org/10.1080/09712119.2011.620445

Beyzi, E., Gunes, A., Beyzi, A. B., & Konca, Y. (2019). Changes in fatty acid and mineral composition of rapeseed (Brassica napus ssp. oleifera L.) oil with seed sizes. Industrial Crops and Products, 129, 10-14. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.11.064

Böttger, C., & Südekum, K. (2018). Review: protein value of distillers dried grains with solubles (DDGS) in animal nutrition as affected by the ethanol production process. Animal Feed Science and Technology, 244, 11-17. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2018.07.018

Brettschneider, J. G. (2006). Influence of chemical and hydro thermal treated rapeseed on performance, egg quality and thyroid parameters of laying hens [Doctoral thesis]. Olsztyn, Poland.

Brouwer, I. A., Wanders, A. J., & Katan, M. B. (2010). Effect of animal and industrial trans fatty acids on HDL and LDL cholesterol levels in humans – A quantitative review. PLoS ONE, 5, e9434. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0009434

Cakaloglu, B., Özyurt, V. H., & Ötles, S. (2018). Cold press in oil extraction. A review. Food Technology, 7, 640-654. https://doi.org/10.24263/2304-974X-2018-7-4-9

Carré, P., & Pouzet, A. (2014): Rapeseed- Tremendous potential for added value generation? Rapeseed market, worldwide and in Europe. OCL, 21, D102. https://doi.org/10.1051/ocl/2013054

Cheng, H., Liu, X., Xiao, Q., Zhang, F., Liu, N., Tang, L., Wang, J., Ma, X., Tan, B., Chen, J., & Jiang, X. (2022). Rapeseed meal and its application in pig diet: A review. Agriculture, 12, 849. https://doi.org/10.3390/agriculture12060849

Chiang, G., Lu, W. Q., Piao, X. S., Hu, J. K., Gong, L. M., & Thacker, P. A. (2010). Effects of feeding solid-state fermented rapeseed meal on performance, nutrient digestibility, intestinal ecology and intestinal morphology of broiler chickens. Asian-Austalasian Journal of Animal Science, 23(2), 263-271. https://doi.org/10.5713/ajas.2010.90145

Danthine, S., Closset, S., Maes, J., Mascrez, S., Blecker, C., Purcaro, G., & Gibon, V. (2022). Enzymatic interesterification to produce zero-trans and dialkylketones-free fats from rapeseed oil. OCL. 29, 36. https://doi.org/10.1051/ocl/2022029

Das, A. K., Islam, N., Faruk, O., Ashaduzzaman, & Dungani, R. (2020). Review on tannins: Extraction processes, applications and possibilities. South African Journal of Botany, 135, 58-70. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2020.08.008

De Corato, U., & Viola, E. (2023). Biofuel co-products for livestock feed. In Agricultural Bioeconomy - Innovation and Foresight in the Post-Covid Era (pp. 245-286). Academic Press, Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90569-5.00010-X

De Godoy, M. R. C., Bauer, L. L., Parsons, C. M., & Fahey, G. C. (2009). Select corn coproducts from the ethanol industry and their potential as ingredients in pet foods. Journal of Animal Science, 87, 189-199. https://doi.org/10.2527/jas.2007-0596

Delgado, G. E., & Kleber, E. (2019). Trans fatty acids and mortality. In The Molecular Nutrition of Fats (pp. 335-345). Academic Press, Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811297-7.00026-3

Drazbo, A., Ognik, K., Zaworska, A., Ferenc, K., & Jankowski, J. (2018). The effect of raw and fermented rapeseed cake on the metabolic parameters, immune status, and intestinal morphology of turkeys. Poultry Science, 97, 3910-3920. https://doi.org/10.3382/ps/pey250

Ewing, W. N. (1997). The feeds directory: commodity products guide. In W. N. Ewing (ed.) Context Products Ltd., Pub. Div., Pack. UK.

Falusi, J., Falusi, J, & Sinka, A. (2013). A repceolaj minőségének javítása, az olajsav tartalom növelése. In Hoffmann, B., Kollaricsné, H. M. (szerk). XIX. Növénynemesítési Tudományos Nap, Keszthely.

Fébel, H. (2018). Ipari melléktermékek felhasználása gazdasági állataink fehérjeellátásának biztosítására. Állattenyésztés és Takarmányozás, 67, 254-272.

Feng, D., & Zuo, J. (2007). Nutritional and anti-nutritional composition of rapeseed meal and its utilization as a feed ingredient for animal. Feed and industrial raw material: Feed [Conference session]. The 12th International Rapeseed Congress, Wuhan, China.

Fenwick, G. R., Spinks, E. A., Wilkinson, A. P., Heaney, R. K., & Legoy, M. A. (1986). Effect of processing on the antinutrient content of rapeseed. Journal of the Science of Food and Agriculture, 37, 735-741. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740370805

Golebiewska, K., Fras, A., & Golebiewski, D. (2022). Rapeseed meal as a feed component in monogastric animal nutrition – A review. Annals of Animal Science, 22, 1163-1183. https://doi.org/10.2478/aoas-2022-0020

Goyal, A., Tanwar, B., Sihag, M. K., Kumar, V., Sharma, V., & Soni, S. (2021). Rapeseed/Canola (Brassica napus) seed. Oilseeds: Health Attributes and Food Applications. Springer Nature Singapore Pte. 47-71. https://doi.org/10.1007/978-981-15-4194-0_2

Hajdú, J. (2006). Bio-hajtóanyag előállítás és hasznosítás lehetőségei Magyarországon. Előadás, Szeged, 2006. május 24.

Halle, I., & Schöne, F. (2013). Influence of rapeseed cake, linseed cake and hemp seed cake on laying intensity, egg composition and fatty acid composition of egg yolk in laying hens. Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, 8, 3. https://doi.org/10.1007/s00003-013-0822-3

Hansen, J. O., Skrede, A., Mydland, L. T., & Overland, M. (2017). Fractionation of rapeseed meal by milling, sieving and air classification – Effect on crude protein, amino acids and fiber content and digestibility. Animal Feed Science and Technology, 230, 143-153. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2017.05.007

Hayder, G. (2018). The effect study of different levels of rapeseed meal on some productive and physiological characteristics in broiler chickens. Al-Qadisiyah Journal of Agriculture Sciences, 8, 83-87.

Heszky, L. (2007). A repceolaj minőségének élelmiszer és biodízel célú módosítása. Útkeresés XI. Fórum a repcéről. Agrofórum, 18, 13-16.

Higgs, D. A., McBride, J. R., Markert, J. R., Dosanjh, B. S., Plotnikoff, M. D., & Clarke, W. C. (1982). Evaluation of Tower and Candle rapeseed (canola) meal and Bronowski rapeseed protein concentrate as protein supplements in practical dry diets for juvenile chinook salmon (Oncohynchus tsawytscha). Aquaculture, 29, 1-31. https://doi.org/10.1016/0044-8486(82)90030-8

Hill, J., Lethenborg, P., Li, P. W., Rahman, M. H., Sorensen, H., & Sorensen, J. C. (2003). Inheritance of progoitrin and total aliphatic glucosinolates in oilseed rape (Brassica napus L). Euphytica, 134, 179-187. https://doi.org/10.1023/b:euph.0000003857.57573.2f

Hoffmann, S. (2011). Ipari- és takarmánynövények termesztése. A repce integrált termesztése. Digitális Tankönyvtár. Letöltve: 2025. 06. 16. https://dtk.tankonyvtar.hu/bitstream/handle/123456789/8736/0010_1A_Book_10_Ipari_es_takarmanynovenyek_termesztese.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Horváth, É. R., Tóth, T., & Fébel, H. (2014). A repcedara- és pogácsa felhasználási lehetőségei a monogasztrikus állatok takarmányozásában. Állattenyésztés és Takarmányozás, 63, 165-183.

Jacela, J. Y., DeRouchey, J. M., Tokach, M. D., Goodband, R. D., Nelssen, J. L., Renter, D. G., & Dritz, S. S. (2010). Feed additives for swine: Fact sheets - high dietary levels of copper and zinc for young pigs, and phytase. Journal of Swine Health and Production, 18, 87-91. https://doi.org/10.4148/2378-5977.7067

Jeroch, H., Brettschneider, J. G., Dänicke, S., Jankowski, J., Kozlowski, K., & Schöne, F. (2009). The effect of chemically and hydrothermally treated rapeseed on the performance and thyroid parameters of layers. Polish Veterinary Science, 124, 439-448.

Jeroch, H., Dänicke, S., Brettschneider, G., & Schumann, W. (1999). Use of treated rapeseed in brown laying hens. Die Bodenkultur, 50, 45-55.

Jobbágy, P. (2013). A hazai biodízel-ágazat komplex elemzése. [Doktori (PhD) értekezés, Debreceni Egyetem]. Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola, Debrecen. https://dea.lib.unideb.hu/server/api/core/bitstreams/f8301aa7-2441-4851-84cf-f98e7cab8c50/content

Kakuk, T., & Schmidt, J. (1988). Takarmányozástan. 12.7.1. Olajipari melléktermékek (pp. 496-499). Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Kaldmae, H., Leming, R., Kass, M., Lember, A., Tölp, S., & Kärt, O. (2010). Chemical composition and nutritional value of heat-treated and cold-pressed rapeseed cake. Veterinarija ir Zootechnika, 49, 55-60.

Kállai, L., & Kralovánszky, U. P. (1978). A takarmányozás biológiája. Mg. Kiadó, Budapest.

Kolláthová, R., Varga, B., Ivanisová, E., Bíró, D., Rolinec, M., Jurácek, M., Simko, M., & Gálik, B. (2019). Mineral profile analysis of oilseeds and their by-products as feeding sources for animal nutrition. Slovak Journal of Animal Science, 52, 9-15.

Kozlowski, K., & Jeroch, H. (2014). Enhancing the nutritional value of poultry feedstuffs using the example of rapeseed products – A review. Annals of Animal Science, 142, 245-256. https://doi.org/10.2478/aoas-2014-0014

Kralovánszky, U. P. (2012). A hazai „fehérje-probléma” – fehéren, feketén. Agrofórum, 23. 14-18.

Lee, J. W., Kim, I. H., & Woyengo, T. A. (2020). Toxicity of canola-derived glucosinolate degradation products in pigs- A review. Animals, 10, 2337. https://doi.org/10.3390/ani10122337

Magyar Takarmánykódex (2004). Vizsgálati módszerek, eljárások. Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, Budapest.

Mailer, R. J., McFadden, A., Ayton, J., & Redden, B. (2008). Antinutritional components, fibre, sinapine and glucosinolate content in Australian Canola (Brassica napus L.) Meal. Journal of the American Oil Chemists' Society, 85, 937-944. https://doi.org/10.1007/s11746-008-1268-0

Martin, A., Naumann, S., Osen, R., Karbstein, H. P., & Emin, M. A. (2021). Extrusion processing of rapeseed press cake-starch blends: Effect of starch type and treatment temperature on protein, fiber and starch solubility. Foods, 10, 1160. https://doi.org/10.3390/foods10061160

Maskell, I., & Smithard, R. (1994). Degradation of glucosinolates during in vitro incubations of rapeseed meal with myrosinase (EC 3.2 3 1) and with pepsin (EC 3.4 23. I)-hydrocloric acid, and contents of porcine small intestine and caecum. British Journal of Nutrition, 72, 455-466. https://doi.org/10.1079/BJN19940047

Mawson, R., Heaney, R. K., Zdunczyk, Z., & Kozlowska, H. (1994). Rapeseed meal – glucosinolates and their antinutritional effects. Part 4. Goitrogenicity and internal organs abnormalities in animals. Nahrung, 38, 178-91. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811297-7.00026-3

McGregor, D. I., Blake, J. A., & Pickard, M. D. (1983). Detoxification of Brassica juncea with ammonia. In Proceeding of 6th International Rapeseed Conference, II, 1426, Paris, France.

Mézes, M. (2018). Alternative protein sources in the nutrition of farm animals. Acta Agraria Debreceniensis, 150, 1-31. https://doi.org/10.34101/actaagrar/150/1699

Musharavati, F., Sajid, K., Anwer, I., Nizami, A-S., Javed M. H., Ahmad, A., & Naqvi, M. (2023). Advancing biodiesel production system from mixed vegetable oil waste: a life cycle assessment of environmental and economic outcomes. Sustainability, 15, 16550. https://doi.org/10.3390/su152416550

Naczk, M., Amarowicz, R., & Shahidi, F. (1998). Role of phenolics in flavor of rapeseed protein products. Developments in Food Science, 40, 597-613. https://doi.org/10.1016/S0167-4501(98)80080-0

Naczk, M., Shahidi, F., & Sullivan, A. (1992). Recovery of rapeseed tannins by various solvent systems. Food Chemistry, 45, 51-54. https://doi.org/10.1016/0308-8146(92)90012-Q

Nega T., & Woldes, Y. (2018). Review on nutritional limitations and opportunities of using rapeseed meal and other rape seed by-products in animal feeding. Journal of Nutritional Health & Food Engineering, 8, 43-48. https://doi.org/10.15406/jnhfe.2018.08.00254

Nissar, J., Ahad, T., Naik, H., R., & Hussain, Sz. (2017). A review phytic acid: As antinutrient or nutraceutical. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6, 1554-1560.

Oláh, J., & Popp, J. (2022). Fenntartható folyékony bioüzemanyagok kilátásai. Journal of Central European Green Innovation, 9, 13-29. https://doi.org/10.33038/jcegi.2648

Olukomaiya, O. O., Fernando, W. C., Mereddy, R., Li, X., & Sultanbawa, Y. (2020). Solid-state fermentation of canola meal with Aspergillus sojae, Aspergillus ficuum and their co-cultures: Effects on physicochemical, microbiological and functional properties. LWT, 127, 109362. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109362

Orosz, Sz., & Tóth, T. (2010). A melegen préselt repce szerepe a szarvasmarha takarmányozásban. Holstein Magazin, 3, 49-52.

Osman, A. I., Qasim, U., Jamil, F., Al-Muhtaseb, A. H., Jrai, A. A., Al-Riyami, M., Al-Maawali, S., Al-Haj, L., Al-Hinai, A., Al-Abri, M., Inayat, A., Waris, A., Farrell, C., Abdel Maksoud, M. I. A., & Rooney, D. W. (2021). Bioethanol and biodiesel: Bibliometric mapping, policies and future needs. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 152, 111677. https://doi.org/10.1016/j.rser.2021.111677

Pál, L., Farkas, R., & Dublecz, K. (2011). A takarmány repcepogácsa és kukorica DDGS kiegészítésének vizsgálata brojler hizlalási kísérletben. LIII. Georgikon Napok, Keszthely. 2011. szeptember 29-30.

Pasko, P., Okon, K., Krosniak, M., Prochownik, E., Zmudzki, P., Kryczyk-Koziol, J., & Zagrodzki, P. (2018). Interaction between iodine and glucosinolates in rutabaga sprouts and selected biomarkers of thyroid function in male rats. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 46, 110-116. https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2017.12.002

Paya, H., Taghizadeh, A., Hosseinkhani, A., & Mohammadzadeh, H. (2022). Effects of different heat processing methods of rapeseed on ruminal and post-ruminal nutrient disappearance. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 73, 4425-4432. https://doi.org/10.12681/jhvms.27293

Popp, J. (2013). A bioenergia szerepe az energiaellátásban. Gazdálkodás, 57, 419-435.

Popp, J., Fári, M.; Harangi-Rákos, M., & Dudits, D. (2015). A takarmánypiac dilemmái I. rész - Az EU takarmánypiaca a szójaimport szorításában I. Agro Napló, 19, 108-111. http://agronaplo.hu/szakfolyoirat/2015/05/takarmanyozas/a-takarmanypiac-dilemmai-i-resz-az-eu-takarmanypiaca-a-szojaimport-szoritasaban-i/

Popp, J., Harangi-Rákos, M., & Oláh, J. (2018). Fehérjetakarmány függőség az EU-ban: status quo? (The EU’s dependency on protein-rich feed: status quo?). Állattenyésztés és Takarmányozás, 67, 209-224.

Popp, J., Somogyi, A., & Bíró, T. (2010). Újabb feszültség a láthatáron az élelmiszer- és bioüzemanyag-ipar között? Gazdálkodás, 54, 592-603.

Radfar, M., Rogiewicz, A., & Slominski, B. A. (2017). Chemical composition and nutritive value of canola-quality Brassica juncea meal for poultry and the effect of enzyme supplementation. Animal Feed Science and Technology, 225, 97-108. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2017.01.007

Rakita, S., Kokic, B, Manoni, M.; Mazzoleni, S., Lin, P., Luciano, A., Ottoboni, M., Cheli, F., & Pinotti, L. (2023). Cold-pressed oilseed cakes as alternative and sustainable feed ingredients: a review. Foods, 12, 432. https://doi.org/10.3390/foods12030432

Révész, N. (2021). A DDGS alkalmazhatóságának vizsgálata a hazai akvakultúrában [Doktori (PhD) értekezés, Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem]. Állatbiotechnológiai és Állattudományi Doktori Iskola, Gödöllő. https://uni-mate.hu/documents/20123/336900/Revesz_Norbert_tezis.pdf/b65d180a-a033-9dbe-5e1c-40cb70cb35c7?t=1643019217480

Rudas, P., & Frenyó, L. (2015). Az állatorvosi élettan alapjai. Springer Hungarica Kiadó, Budapest.

Rymer, C., & Short, F. (2003, March). The nutritive value for livestock of UK oilseed rape and rapeseed meal [Research Review]. No. OS14, HGCA. https://projectblue.blob.core.windows.net/media/Default/Research%20Papers/Cereals%20and%20Oilseed/rr_os14_-_complete_final_report.pdf

Sakib, A. N., & Haque, M. (2024). Corn to ethanol: design, simulate and statistical optimization for sustainable biofuel production. Advances in Bioengineering & Biomedical Science Research, 7, 1-22. https://doi.org/10.33140/ABBSR

Salazar-Villanea, S., Bruininx, E. M. A. M., Gruppen, H., Hendriks, W. H., Carré, P., Quinsac, A., & van der Poel, A. F. B. (2016). Physical and chemical changes of rapeseed meal proteins during toasting and their effects on in vitro digestibility. Journal of Animal Science and Biotechnology, 7, 62. https://doi.org/10.1186/s40104-016-0120-x

Schmidt, J. (2003). A takarmányozás alapjai. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Schöne, F., Kirchheim, U., Schumann, W., & Lüdke, H. (1996). Apparent digestibility of high-fat rapeseed press cake in growing pigs and effects on feed intake, growth and weight of thyroid and liver. Animal Feed Science and Technology, 62, 97-110. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(96)00993-5

Shahidi, F. (1990). Canola and Rapeseed. Prod. Chem. Proc. Technol. 173-192, Van Nostrand Reinhold, New York.

Sipos, Gy. (2014). A „Szarvasi-1” energiafű helye a megújuló energiatermelésben (Doktori (PhD) értekezés, Szent István Egyetem]. Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola, Gödöllő. https://real-phd.mtak.hu/1282/2/SIPOS_GYULA_PHD_TEZIS.pdf

Slimen, I. B., Yerou, H., Larbi, M. B., M’Hamdi, N., & Najar, T. (2023). Insects as an alternative protein source for poultry nutrition: a review. Frontiers in Veterinary Science, 10, 1200031. https://doi.org/10.3389/fvets.2023.1200031

Slominski, B., Jia, W., Rogiewicz, A., Nyachoti, C. M., & Hickling, D. (2012). Low-fiber canola. Part 1. Chemical and nutritive composition of the meal. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 60, 12225-30. https://doi.org/10.1021/jf302117x

Smulikowska, S., Czerwinski, J., & Mieczkowska, A. (2010). Effect of an organic acid blend and phytase added to a rapeseed cake – containing diet on performance, intestinal morphology, caecal microflora activity and thyroid status of broiler chickens. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 94, 15-23. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2008.00876.x

Somogyi, A. (2011). Az első generációs bioüzemanyag-piac komplex értékelése [Doktori (PhD) értekezés, Szent István Egyetem]. Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola, Gödöllő.

Swiatkiewicz, S., Koreleski, J., & Arczewska-Wlosek, A. (2010). Egg performance, egg quality, and nutrient utilization in laying hens fed diets with different levels of rapeseed expeller cake. Agricultural and Food Science, 19, 233-239. https://doi.org/10.2137/145960610792912594

Szydlowska-Czerniak, A. (2013). Rapeseed and its products – sources of bioactive compounds: a review of their characteristics and analysis. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53, 307-330. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.529959

Szydlowska-Czerniak, A., Polinski, S., & Momot, M. (2021). Optimization of ingredients for biscuits enriched with rapeseed press cake – changes in their antioxidant and sensory properties. Applied Sciences, 11, 1558. https://doi.org/10.3390/app11041558

Theodoridou, K., & Yu, P. (2013). Effect of processing conditions on the nutritive value of canola meal and presscake. Comparison of the yellow and brown-seeded canola meal with the brown-seeded canola presscake. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93, 1986-1995. https://doi.org/10.1002/jsfa.6004

Tikász, I. E. (2014, July 10). Repcepiac és biodízelgyártás. Agrárium. https://agrarium7.hu/cikkek/140-repcepiac-es-a-biodizelgyartas

Ton, L. B., Neik, T. X., & Batley, J. (2020). The use of genetic and gene technologies in shaping modern rapeseed cultivars (Brassica napus L.). Genes, 11, 1161. https://doi.org/10.3390/genes11101161

Tóth, T., Horváth, É. R., & Fébel, H. (2014). A repcetermékek takarmányozási célú felhasználása a sertések és baromfifajok takarmányozásában. Agro Napló. https://www.agronaplo.hu/agrofokusz/20140407/a-repcetermekek takarmanyozasi-celu-felhasznalasa-a-sertesek-es-baromfifajok takarmanyozasaban-31543

Tripathi, M. K., & Mishra, A. S. (2007). Glucosinolates in animal nutrition: A review. Animal Feed Science and Technology, 132, 1-27. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2006.03.003

Vermeulen, M. (2009). Isothioccyanates from cruciferous vegetables: kinetics, biomarkers and effects [Doctoral thesis, Wageningen University]. VLAG, Wageningen, The Netherlands.

Von Der Haar, D., Müller, K., Bader-Mittermaier, S., & Eisner, P. (2014). Rapeseed proteins – Production methods and possible application ranges. OCL, 21, D104. https://doi.org/10.1051/ocl/2013038

Vuorela, S., Meyer, A. S., & Heinonen, M. (2004). Impact of isolation method on the antioxidant activity of rapeseed meal phenolics. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 52, 8202-8207. https://doi.org/10.1021/jf0487046

Wallace, M., Holroyd, J., Kuraite, A., & Hussain, H. (2022). Does it bind? A method to determine the affinity of calcium and magnesium ions for polymers using 1H NMR Spectroscopy. Analytical Chemistry, 94, 10976-10983. https://doi.org/10.1021/acs.analchem.2c01166

Wang, D., Li, D., Xu, Q., Lv, X., Chen, H., & Wei, F. (2024). Steam explosion pretreatment enhances free/combined phytosterol extraction and utilization in rapeseed (Brassica napus L.) and its processed products: Insights from SPE-GC approach. Current Research in Food Science, 27, 100869. https://doi.org/10.1016/j.crfs.2024.100869

Wang, Z., Zhu, M-Q., Li, M-F., & Wei, Q. (2019). Effects of hydrothermal treatment on enhancing enzymatic hydrolisis of rapeseed straw. Renewable Energy, 134, 446-452. https://doi.org/10.1016/j.renene.2018.11.019

Wengerska, K., Czech, A., Knaga, S., Drabik, K.; Próchniak, T.; Bagrowski, R., Gryta, A., & Batkowska, J. (2022). The quality of eggs derived from Japanese quail fed with the fermented and non-fermented rapeseed meal. Foods, 11, 2492. https://doi.org/10.3390/foods11162492

Wittstock, U., & Halkier, B. A. (2002). Glucosinolate research in the Arabidopsis era. Trends in Plant Science, 7, 263-270. https://doi.org/10.1016/s1360-1385(02)02273-2

Yahbi, M., Keli, A., Alami, N. E., Nabloussi, A., Maataoui, A., & Daoui, K. (2024). Chemical composition and quality of rapeseed meal as affected by genotype and nitrogen fertilization. OCL, 31, 12. https://doi.org/10.1051/ocl/2024004

Yan, X., & Chen, S. (2007). Regulation of plant glucosinolate metabolism. Planta, 226, 1343-1352. https://doi.org/10.1007/s00425-007-0627-7

Zhang, W., Fu, Q., Jiang, H., Tang, H., Li, X., Xie, Y., Cao, X., Liu, Q., & Yuan, Y. (2023). Insight into the microwave pretreatment of rapeseeds on the flavor characteristics of rapeseed oils. LWT, 184, 115045. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2023.115045

Zieniuk, B., Woloszynowska, M., Bialecka-Florjanczyk, E., & Fabiszewska, A. (2020). Synthesis of industrially useful phenolic compounds esters by means of biocatalysts obtained along with waste fish oil utilization. Sustainability, 12, 5804. https://doi.org/10.3390/su12145804

Downloads

Megjelent

2025-06-27

Hogyan kell idézni

Horváth, Éva R., Tóth, T., & Fébel, H. (2025). A natúr és kezelt repce melléktermékek takarmányozási potenciálja: lehetőségek és kihívások (Irodalmi áttekintés). Acta Agronomica Óváriensis, 66(1), 89–110. https://doi.org/10.17108/ActAgrOvar.2025.66.1.89

Folyóirat szám

Rovat

Összefoglaló tanulmány