A takarmány rosttartalmának hatása a hízónyulak parazitológiai terheltségére és termelésére
DOI:
https://doi.org/10.17108/ActAgrOvar.2025.66.1.23Kulcsszavak:
Oryctolagus cuniculus, rostkiegészítés, hizlalás, oociszta, EimeriaAbsztrakt
A kísérlet célja a takarmány nyersrost (CF) tartalmának a hízónyulak Eimeria oociszta fertőzöttségére és termelésére gyakorolt hatásának vizsgálata volt. A választott nyulakat két csoportra osztottuk: a Kontrol csoport (C) kereskedelmi forgalomban kapható, granulált takarmányt kapott (CF = 17 %); a Magas Rost csoport (HF) megemelt rosttartalmú takarmányt ehetett (CF = 24 %). Az 1. vizsgálatban 90 nyúl termelési eredményeit és 800 nyúl elhullását és bélsármintáit vizsgáltuk csoportonként. A 2. vizsgálatban csoportonként 90 nyúl termelését és 1050 nyúl elhullását és bélsár mintáit értékeltük. Habár a csoportok takarmányfogyasztása nem különbözött, a HF nyulak súlygyarapodása elmaradt a Kontrol csoporttól (P < 0,001) és a hízlalás végi testsúlyuk is kisebb volt (P < 0,001). A HF nyulaknál nagyon kedvezőtlen takarmányértékesítést tapasztaltunk (4,07). A csoportok elhullása nem különbözött. Mindkét csoport bélsármintáiban megfigyelhetők voltak Eimeria oociszták 44-45 napos kortól egészen a hízlalás végéig. A C csoportban nagyobb arányban mutattunk ki mérsékelten patogén Eimeria fajokat, mint a Kontrol csoportban, továbbá erősen patogén faj oocisztái csak a Kontrol csoport bélsármintáiban fordultak elő.
Hivatkozások
Carabaño, R., Badiola, I., Chamorro, S., Garcia, J., Garcia-Ruiz, A. I., Garcia-Rebollar, P., Gomez-Conde, M. S., Gutierrez, I., Nicodemus, N., Villamide, M. J., & de Blas, J. C. (2008). New trends in rabbit feeding: influence of nutrition on intestinal health. Span. J. Agric. Res., 6, 15-25. https://doi.org/10.5424/sjar/200806s1-5346
Cartuche, L., Pascual, M., Gómez, E. A., & Blasco, A. (2014). Economic weights in rabbit meat production. World Rabbit Sci., 22, 165-177. https://doi.org/10.4995/wrs.2014.1747
Coutelet, G. (2015, November 24-25). Résultats technico-économiques des éleveurs de lapins de chair en France en 2014 [Conference session]. 16émes Journées de la Recherche Cunicole, Le Mans, France.
Demeter, Cs., Matics, Zs., Demeter-Jeremiás, A., Sándor, M., Végh, Á. Z., Gerencsér, Zs., & Német, Z. (2023). Eimeria spp. infections in Hungarian industrial rabbit farms (in Hung.). Magyar Állatorvosok Lapja, 145(12), 759-767. https://doi.org/10.56385/magyallorv.2023.12.759-767
Eckert, J., Taylor, M., Catchpole, J., Licois, D., Coudert, P., & Bucklar, H. (1995). Identification of Eimeria and Isospora species and strains. Morphological characteristics of oocysts. In Eckert, J., Braun, R., Shirley, M. W., & Coudert, P., (Eds.) Guidelines on techniques in coccidiosis research. COST 89/820: Biotechnology (pp. 103-119). European Commission, Luxembourg.
Gidenne, T., García, J., Lebas, F., & Licois, D. (2020). Nutrition and feeding strategy: interactions with pathology. In De Blas, C., & Wiseman, J., (Eds.) Nutrition of the Rabbit (pp. 193-221) (3rd ed.). Wallingford (UK): CAB International.
Gidenne, T., Mirabito, L., Jehl, N., Perez, J. M., Arveux, P., Bourdillon, A., Briens, C., Duperray, J., & Corrent, E. (2004). Impact of replacing starch by digestible fibre, at two levels of lignocellulose, on digestion, growth and digestive health of the rabbit. Anim. Sci., 78, 389-398.
Gidenne, T. (2015). Dietary fibres in the nutrition of the growing rabbit and recommendations to preserve digestive health: a review. Animal, 9, 227-242. https://doi.org/10.1017/S1751731114002729
Gutierrez, I., Espinosa, A., Garcia, J., Carabano, R., & De Blas, J. C. (2002). Effect of levels of starch, fiber, and lactose on digestion and growth performance of early-weaned rabbits. J. Anim. Sci., 80, 1029-1037.
Hoover, W. H., & Heitmann, R. N. (1972). Effects of dietary fiber levels on weight gain, cecal volume and volatile fatty acid production in rabbits. The J. of Nutr., 102(3), 375-379.
Juráskó, R. (2017, May 31). A magyar nyúltenyésztés helyzete 2016-ban [Conference session]. 29. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár, Hungary.
Lebas, F., Gidenne, T., Perez, J. M., & Licois, D. (1998). Nutrition and pathology. In De Blas, C., & Wiseman, J. (Eds.), The nutrition of the rabbit. CABI publishing. https://hal.inrae.fr/hal-02836290v1
Licois, D., & Coudert, P. (2001, November 28-29). Entéropathie Epizootique du lapin: reproduction expérimentale, symptômes et lésions observes [Conference session]. 9èmes Journées de la Recherche Cunicole, Paris, France.
Maître, I., Lebas, F., Arveux, P., Bourdillon, A., Duperray, J., & Saint Cast, Y. (1990, December 12-13). Taux de lignocellulose (ADF de Van-Soest) et performances de croissance du lapin de chair [Conference session]. 5ème Journées de la Recherche Cunicole, Paris, France.
Martínez-Vallespin, B., Martínez-Paredes, E., Rodenas, L., Cervera, C., Pascual, J. J., & Blas, E. (2011). Combined feeding of rabbit female and young: partial replacement of starch with acid detergent fibre or/and neutral detergent soluble fibre at two protein levels. Liv. Sci., 141(2-3), 155-165. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2011.05.014
R Core Team (2021). R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. https://www.R-project.org
RVC/FAO Guide to Veterinary Diagnostic Parasitology. (n.d.). McMaster egg counting technique: Principle. Retrieved April 27, 2025, from https://www.rvc.ac.uk/static/review/parasitology/EggCount/Principle.htm
Sadeghi, A., Toghyani, M., Tabeidian, S. A., Foroozandeh, A. D., & Ghalamkari, G. (2020). Efficacy of dietary supplemental insoluble fibrous materials in ameliorating adverse effects of coccidial challenge in broiler chickens. Arch. Anim. Nutr., 74(5), 362-379. https://doi.org/10.1080/1745039X.2020.1764811
Savietto, D., & Gelain, M. (2017). Rabbit dams’ influence in the offspring, mortality. Agronomy, hal-03355259. https://hal.inrae.fr/hal-03355259
Shang, Q., Wu, D., Liu, H., Mahfuz, S., & Piao, X. (2020). The impact of wheat bran on the morphology and physiology of the gastrointestinal tract in broiler chickens. Animals, 10(10), 1831. https://doi.org/10.3390/ani10101831
Taylor, M. A., Coop, R. L., & Wall, R. L. (2016). Veterinary Parasitology (4th ed.). John Wiley and Sons.
Wu, Z., Zhou, H., Li, F., Zhang, N., & Zhu, Y. (2019). Effect of dietary fiber levels on bacterial composition with age in the cecum of meat rabbits. Microbiology Open, 8(5), e00708. https://doi.org/10.1002/mbo3.708
Downloads
Megjelent
Hogyan kell idézni
Folyóirat szám
Rovat
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.