Tojáshéjszín, mint monitoring eszköz
DOI:
https://doi.org/10.17108/ActAgrOvar.2025.66.1.135Kulcsszavak:
tojáshéj, héjszín, héjszín mérés, befolyásoló tényezők, gépi látásAbsztrakt
A tojás, mint létfontosságú állati eredetű fehérjeforrás, nagy jelentőséggel bír az emberi táplálkozásban. A tojás minősége (összetétele, alakja, színe, héjminősége stb.) döntő szerepet játszik az élelmiszerként történő felhasználása mellett például a feldolgozhatóságában, tárolhatóságában, keltethetőségében, vagy a vakcina előállításban. Ezeket a tulajdonságokat a tojás alkotórészei együttesen, de külön-külön is befolyásolják. A fogyasztói igények eltérnek a tojáshéj színének tekintetében, vannak fehér és vannak barna héjú tojást preferáló vásárlók, de az árutojás színe mellett hangsúlyosabb lehet a szín tojáshéj minőséget befolyásoló szerepe. A protoporfirin és a biliverdin a madártojás színének óriási változatosságát eredményezi. A különböző tenyésztési irányok eltérő tojáshéjszínt eredményeztek a hibrideknél. A barna héjú tojások pigmentációjának változása hangsúlyosabb a brojler típusú szülőpárok tojásaiban, mint barna tojás típusú tojóállományokban, ugyanakkor a hibridre jellemző tojáshéjszíntől való eltérés jelzésül szolgálhat az madarak egészségi állapotára, takarmányozására és a termeléssel kapcsolatos paraméterekre. A tojáshéjszín adatainak gyűjtésével a különböző tojáshéjszín változások tendenciája időben felismerhető, és az esetleges hibáknak megfelelő helyesbítő lépések megakadályozhatják az olyan szintű romlást, ami már a törékenyebb tojások megjelenéséhez vezethetnek. A gépi látást már alkalmazzák a tojások minőségi osztályozása során, ugyanakkor a tojáshéjszín elemzése még nem része a folyamatnak. A gépi látás használatával sokkal pontosabban érzékelhetőek a színeltérések, ezért az azonos állományoktól származó tojásoknál a színek varianciájában is meg lehet határozni egy tűréshatárt, hogy a tényleges, állományszintű eltéréseket detektáljuk. Ebben az irodalmi összefoglalásban a tojáshéj színének befolyásoló szerepét tanulmányoztuk azzal a céllal, hogy bemutassuk, hogy tojáshéjszín változásának hatása van egyéb tojáshéj minőségi mutatókra, melyek befolyásolhatják a héjszilárdságot, és ezen keresztül az árutojás minőséget, vagy a tenyésztojások keltethetőségét. Ezért a számítógépes képelemzési technikával és a gépi tanulás bevezetésével ez egy gyakorlatias monitoring eszköz lehet az ágazat számára.
Hivatkozások
Alexander D. J.& D. A. Senne, D. A. (2016). Newcastle Disease. In Saif, Y. M.; Fadly, A. M., Ames, Diseases of poultry (12th ed.). Iowa: Blackwell Pub.
Bakken, G. S., Vanderbilt, V. C., Buttemer, W. A., Dawson, W. R. (1978) Avian eggs: thermoregulatory value of very high near-infrared reflectanc. Science, 200,321-323.
Baylan, M., Celik, L. B., Akpinar, G. C., Alasahan, S., Kucukgul, A., & Dogan, S. C. (2017). Influence of eggshell colour on egg yolk antibody level, incubation results, and growth in broiler breeders. Revista Brasileira de Zootecnia, 46, 105-112. https://doi.org/10.1590/S1806-92902017000200004
Biswal, G., & Morrill, C. C. (1954). The pathology of the reproductive tract of laying pullets affected with Newcastle disease. Poultry Science, 33(5), 880-897. https://doi.org/10.3382/ps.0330880
Bogenfürst, F. (2020). A keltetés kézikönyve. Forum, Budapest.
van de Braak, T. (2023). Eggshell color Eggsplained. Hendrix Genetics. https://layinghens.hendrix-genetics.com/en/articles/eggshell-color-eggsplained
Butcher, G. D. & Miles, R.D. (2018). Factors Causing Poor Pigmentation of Brown-Shelled Eggs. IFAS Extension, VM94. https://edis.ifas.ufl.edu/publication/VM047
Bwala, D. G., Clift, S., Duncan, N. M., Bisschop, S. P., & Oludayo, F. F. (2012). Determination of the distribution of lentogenic vaccine and virulent Newcastle disease virus antigen in the oviduct of SPF and commercial hen using immunohistochemistry. Research in Veterinary Science, 93(1), 520-528. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2011.06.023
Cavanagh, D. & Gelb, J. (2008). Infectious bronchitis. In Saif, Y. M., Fadly, A. M., Glisson, J. R., McDougald, L. R., Nolan, L. K. & Swayne, D. E. (Eds), Diseases of poultry (pp. 117-133). Ames, Iowa Blackwell, USA.
Commission International de L'Eclairage (CIE) Colorimetry (3rd ed.), CIE 015:2004. CIE Publications.
Chousalkar, K. K., Roberts, J.R., & Reece, R. (2007). Comparative Histopathology of Two Serotypes of Infectious Bronchitis Virus (T and N1/88) In Laying Hens and Cockerels. Poultry Science, 86(1), 50-58. https://doi.org/10.1093/ps/86.1.50
Chousalkar, K. K., Cheetham, B. F., & Roberts, J. R. (2009). Effects of infectious bronchitis virus vaccine on the oviduct of hens. Vaccine, 27(10), 1485–1489. https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2009.01.012
Conder, L. H., Woodard, S. I., & Dailey, H. A. (1991). Multiple mechanisms for the regulation of haem synthesis during erythroid cell differentiation. Possible role for coproporphyrinogen oxidase. The Biochemical Journal, 275(2), 321-326. https://doi.org/10.1042/bj2750321
Cook, J. K., Jackwood, M., & Jones, R. C. (2012). The long view: 40 years of infectious bronchitis research. Avian Pathology, 41(3), 239-250. https://doi.org/10.1080/03079457.2012.680432
Crinion, R. A. P. (1972). Egg quality and production following infectious bronchitis virus exposure at one day old. Poultry Science, 51(2), 582-585. https://doi.org/10.3382/ps.0510582
Dehrouyeh, M. H., Omid, M., Ahmadi, H., Mohtasebi, S. S., & Jamzad, M. (2010). Grading and quality inspection of defected eggs using machine vision. International Journal of Advanced Science and Technology, 17, 23-30.
Drabik, K., Karwowska, M., Wengerska, K., Próchniak, T., Adamczuk, A., & Batkowska, J. (2021). The Variability of Quality Traits of Table Eggs and Eggshell Mineral Composition Depending on Hens’ Breed and Eggshell Color. Animals, 11(5), 1204. https://doi.org/10.3390/ani11051204
Fletcher, D. L., Britton, W. M., Rahn, A. P., & Savage, S. I. (1981). The influence of layer flock age on egg component yields and solids content. Poultry Science 60(5), 983-987. https://doi.org/10.3382/ps.0600983
Ghazal, S., Munir, A., & Qureshi, W. S. (2024). Computer vision in smart agriculture and precision farming: Techniques and applications. Artificial Intelligence in Agriculture, 13, 64-83. https://doi.org/10.1016/j.aiia.2024.06.004
Gosler, A. G., Connor, O. R., & Bonser, R. H. C. (2011). Protoporphyrin and Eggshell Strength: Preliminary Findings from a Passerine Bird. Avian Biology Research, 4(4), 214-223. https://doi.org/10.3184/175815511X13207833399666
Grover, R. M., Anderson, D. L, & Damon, R. A (1980). The Correlation Between Egg Shell Color and Specific Gravity as a Measure of Shell Strength, Poultry Science, 59, 1335-1336. https://doi.org/10.3382/ps.0591335
Haider, T., Farid, M. S., Mahmood, R., Ilyas, A., Khan, M. H., Haider, S. T.-A., Chaudhry, M. H., & Gul, M. (2021). A computer-vision-based approach for nitrogen content estimation in plant leaves. Agriculture, 11(8), 766. https://doi.org/10.3390/agriculture11080766
Han, G., Kim, J., Kang, H., & Kil, D. (2021). Transcriptomic analysis of the liver in aged laying hens with different intensity of brown eggshell color. Animal Bioscience, 34(5), 811-823. https://doi.org/10.5713/ajas.20.0237
Hargitai, R., Boross, N., Hámori, S., Neuberger, E., & Nyiri, Z. (2017). Eggshell Biliverdin and Protoporphyrin Pigments in a Songbird: Are They Derived from Erythrocytes, Blood Plasma, or the Shell Gland? Physiological and Biochemical Zoology, 90(6), 613-626. https://doi.org/10.1086/694297
Hughes, B. O., Gilbert, A. B., & Brown, M. F. (1986). Categorisation and causes of abnormal egg shells: relationship with stress. British Poultry Science, 27(2), 325-337. https://doi.org/10.1080/00071668608416885
Hy-Line International (2018). Optimizing Egg Size in Commercial Layers. Hy-Line International, Technical update. https://www.hyline.com/Upload/Resources/TU%20EGG%20ENG.pdf
Ignjatovic, J., Ashton, D. F., Reece, R., Scott, P., & Hooper, P. (2002). Pathogenicity of Australian Strains of Avian Infectious Bronchitis Virus. Journal of Comparative Pathology, 126(2-3), 115-123. https://doi.org/10.1053/jcpa.2001.0528
Igwe, A. O., Ihedioha, J. I., & Okoye, J. O. A. (2018). Changes in serum calcium and phosphorus levels and their relationship to egg production in laying hens infected with velogenic Newcastle disease virus. Journal of Applied Animal Research, 46(1), 523-528. https://doi.org/10.1080/09712119.2017.1352506
Ishikawa, S., Suzuki, K., Fukuda, E., Arihara, K., Yamamoto, Y., Mukai, T., & Itoh, M (2010). Photodynamic antimicrobial activity of avian eggshell pigments. FEBS Letters, 584(4), 770-774. https://doi.org/10.1016/j.febslet.2009.12.041
Jones, D. R., Musgrove, M. T., Anderson, K. E., & Thesmar, H. S. (2010). Physical quality and composition of retail shell eggs. Poultry science, 89(3), 582–587. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00315
Joseph, N. S., Robinson, N. A., Renema, R. A., & Robinson, F. E. (1999). Shell quality and color variation in broiler breeder eggs, J. Appl. Poultry Res., 8, 70-74. https://doi.org/10.1093/japr/8.1.70
Kennedy, G. Y., & Vevers, H. G. (1976). A survey of avian eggshell pigments. Comparative biochemistry and physiology. B, Comparative biochemistry, 55(1), 117-123. https://doi.org/10.1016/0305-0491(76)90183-8
Khan, S., Roberts, J., & Wu, S. B. (2019). Genes involved in mitochondrial biogenesis and function may not show synchronised responses to mitochondria in shell gland of laying chickens under infectious bronchitis virus challenge. BMC Molecular and Cell Biology, 20, 1-13. https://doi.org/10.1186/s12860-019-0190-7
Konrád, Sz. (2008). Sárga magyar tyúk anyai vonalra alapozott termékelőállítás lehetőségei. [Doktori (PhD) értekezés, Nyugat-magyarországi Egyetem]. Újhelyi Imre Doktori Iskola, Mosonmagyaróvár.
Lang, M. R., & Wells., J. W. (1987). A review of eggshell pigmentation. World's Poultry Science Journal, 43, 238-246. https://doi.org/10.1079/WPS19870016
Li, G., Chen, S., Duan, Z., Qu, L., Xu, G., & Yang, N. (2013). Comparison of protoporphyrin IX content and related gene expression in the tissues of chickens laying brown-shelled eggs. Poultry Science, 92(12), 3120-3124. https://doi.org/10.3382/ps.2013-03484
Li, R., Guo, K., Liu, C., Wang, J., Tan, D., Han, X., & Wang, J. (2016). Strong inflammatory responses and apoptosis in the oviducts of egg-laying hens caused by genotype VIId Newcastle disease virus. BMC Veterinary Research, 12, 1-12. https://doi.org/10.1186/s12917-016-0886-2
Li, R., Qi, X., Han, X., Liu, C., Wang, J., Wang, R., & Huang, J. (2017). Deterioration of eggshell quality is related to calbindin in laying hens infected with velogenic genotype VIId Newcastle disease virus. Theriogenology, 91, 62-68. https://doi.org/10.1016/j.theriogenology.2016.12.030
Li, Q., Ren J., Wang K., Zheng J., Xu G., Ge C., Yang N., & Sun C. (2020). The effect of breed and age on the gloss of chicken eggshells. Poultry Science, 99(5), 2494-2499. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.01.010
Lukanov, H., Genchev, A., & Pavlov, A. (2015). Colour traits of chicken eggs with different eggshell pigmentation. Trakia Journal of Sciences, 13(2), 149-158. https://doi.org/10.15547/tjs.2015.02.007
Martínez-de la Puente, J., Merino, S., Moreno, J., Tomás, G., Morales, J., Lobato, E., García-Fraile, S., & Martínez, J. (2007). Are eggshell spottiness and colour indicators of health and condition in blue tits Cyanistes caeruleus? Journal of Avian Biology, 38(3), 377-384. https://doi.org/10.1111/j.0908-8857.2007.03877.x
Mertens, K., De Ketelaere, B. Kamers, B., Bamelis, F. R., Kemps, B. J., Verhoelst, E. M., De Baerdemaeker, J. G., & Decuypere, E. M. (2005). Dirt Detection on Brown Eggs by Means of Color Computer Vision. Poultry Science, 84(10), 1653-1659. https://doi.org/10.1093/ps/84.10.1653
Mertens, K., Vaesen, I., Loffel, J., Kemps,B., Kamers, B., Perianu, C., Zoons,J., Darius,P., Decuypere,E., De Baerdemaeker, J., & De Ketelaere, B. (2010). The transmission color value: A novel egg quality measure for recording shell color used for monitoring the stress and health status of a brown layer flock. Poultry Science, 89(3), 609-617. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00261
Miksik, I., Holáň, V., & Deyl, Z. (1996). Avian eggshell pigments and their variability.
Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology,
(3), 607-612. https://doi.org/10.1016/0305-0491(95)02073-X
Miksik, I., Eckhardt, A., Sedlakova, P., & Mikulikova K. (2007). Proteins of insoluble matrix of avian (Gallus gallus) eggshell. Connective Tissue Research, 48(1), 1-8. https://doi.org/10.1080/03008200601003116
Milovanovic, B., Tomovic, V., & Djekic, I. (2021). Color assessment of the eggs using computer vision system and Minolta colorimeter. Journal of Food Measurement and Characterization, 15, 5097-5112. https://doi.org/10.1007/s11694-021-01085-4
Minelli, G., Sirri, F., Folegatti, E., Meluzzi, A., & Franchini, A. (2007). Egg quality traits of laying hens reared in organic and conventional systems. Italian Journal of Animal Science, 6(sup1), 728-730. https://doi.org/10.4081/ijas.2007.1s.728
Nasiri, A, Omid, M, & Taheri-Garavand, A. (2020) An automatic sorting system for unwashed eggs using deep learning. Journal of Food Engineering, 283, 110036. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2020.110036
Nys, Y., & Guyot, N. (2011). Egg formation and chemistry. In Y. Nys, M. Bain, & F. Van Immerseel (Eds.), Improving the Safety and Quality of Eggs and Egg Products (pp. 83-132). Woodhead Publishing, Cambridge, UK. https://doi.org/10.1533/9780857093912.2.83
Odabasi, A. Z., Miles, R. D., Balaban, M. O., & Portier K. M. (2007). Changes in Brown Eggshell Color As the Hen Ages. Poultry Science, 86, 356-363. https://doi.org/10.1093/ps/86.2.356
Saif, Y. M. (Ed.) (2008). Diseases of poultry (12th ed.). Blackwell Publishing.
Samiullah, S. & Roberts, J. R. (2013). The location of protoporphyrin in the eggshell of brown-shelled eggs, Poultry Science, 92, 2783-2788. http://dx.doi.org/ 10.3382/ps.2013-03051
Samiullah, S., Roberts, J. R., & Chousalkar, K. (2016a). Infectious bronchitis virus and brown shell colour: Australian strains of infectious bronchitis virus affect brown eggshell colour in commercial laying hens differently. Avian Pathology, 45(5), 552-555. http://dx.doi.org/10.1080/03079457.2016.1184744
Samiullah, S., Roberts, J., & Chousalkar, K. (2016b). Oviposition time, flock age, and egg position in clutch in relation to brown eggshell color in laying hens. Poultry Science, 95(9), 2052-2057. https://doi.org/10.3382/ps/pew197
Sekeroglu, A. & Duman, M. (2009). Effect of Egg Shell Colour of Broiler Parent Stocks on Hatching Results, Chickens Performance, Carcass Characteristics, Internal Organ Weights and Some Stress Indicators. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 17(5), 837-842. https://doi.org/10.9775/kvfd.2011.4630
Sell, J. L., Angel, C. R., & Escribano, F. (1987). Influence of supplemental fat on weights of eggs and yolks during early egg production. Poultry science, 66(11), 1807-1812. https://doi.org/10.3382/ps.0661807
Sevoian, M., & Levine, P. P. (1957). Effects of infectious bronchitis on the reproductive tracts, egg production, and egg quality of laying chickens. Avian Diseases, 1(2), 136-164. https://doi.org/10.2307/1587727
Sezer, M., & Tekelioğlu, O. (2009). Quantification of Japanese Quail Eggshell Colour by Image Analysis. Biological Research 42(1), 99-105. https://doi.org/10.4067/S0716-97602009000100010
Simons, P. (2017): Egg Signals. Roodbont Publishers B.V.
So, J-H., Joe, S. Y., Hwang, S. Y., Hong, S. J., & Lee, S. H. (2022). Current advances in detection of abnormal egg: a review. Journal of Animal Science and Technology, 64,5, 813-829. https://doi.org/10.5187/jast.2022.e56
Sokołowicz, Z., Krawczyk, J., & Dykiel, M. (2018). Effect of Alternative Housing System and Hen Genotype on Egg Quality Characteristics. Emirates Journal of Food and Agriculture, 30(8), 695-703. https://doi.org/10.9755/ejfa.2018.v30.i8.1753
Solomon, S. E. (1997). Egg and eggshell quality. Iowa State University Press, London.
Stoddard, M. C. & Stevens, M. (2011). Avian vision and the evolution of egg color mimicry in the common cuckoo. Evolution, 65, 2004-2013. https://doi.org/10.1111/j.1558-5646.2011.01262.x
Stoddard, M. C., & Prum, R. O., (2011). How colorful are birds? Evolution of the avian plumage color gamut. Behavioural Ecology 22(5), 1042-1052. https://doi.org/10.1093/beheco/arr088
Sulaiman, A., & Roberts, J. R. (2011). Infectious bronchitis vaccination protocols for laying hens. Media Peternakan, 34(3), 159-159. https://doi.org/10.5398/medpet.2011.34.3.159
Sütő, Z. (2013). A tojás. In Pupos, T., Sütő, Z., & Szőllősi, L. (Eds.): Versenyképes tojástermelés (pp. 77-93). Szaktudás Kiadó Ház, Budapest.
Uenaka, T., Kishimoto, I., Uemura, T., Ito, T., Umemura, T., & Otsuki, K. (1998). Cloacal inoculation with the Connecticut strain of avian infectious bronchitis virus: an attempt to produce nephropathogenic virus by in vivo passage using cloacal inoculation. The Journal of veterinary medical science, 60(4), 495-502. https://doi.org/10.1292/jvms.60.495
Vrochidou, E., Bazinas, C., Manios, M., Papakostas, G. A., Pachidis, T. P., & Kaburlasos, V. G. (2021). Machine Vision for Ripeness Estimation in Viticulture Automation. Horticulturae, 7(9), 282. https://doi.org/10.3390/horticulturae7090282
Walker, A. W. (1998). Egg shell colour is affected by laying cage design. British Poultry Science, 39(5) 696-699. https://doi.org/10.1080/00071669888593
Wei, R., & Bitgood, J. J. (1990). A new objective measurement of eggshell color. 1. A test for potential usefulness of two color measuring devices. Poultry Science, 69(10), 1775-1780. https://doi.org/10.3382/ps.0691775
Wiemann, J, Yang, T, Sander, P. N, Schneider, M, Engeser, M., Kath-Schorr, S., Müller, C. E., Sander, P. M. (2017). Dinosaur origin of egg color: oviraptors laid blue-green eggs. PeerJ, 5:e3706. https://doi.org/10.7717/peerj.3706
Yang, X., Bist, R. B., Subedi, S., & Chai, L. (2023). A Computer Vision-Based Automatic System for Egg Grading and Defect Detection. Animals, 13(14), 2354. https://doi.org/10.3390/ani13142354
Yuan, S., Cheng, Q., Guo, J., Li, Z., Yang, J., Wang, C., Liang, Z., Zhang, X., Yu, H., Li, Y., Huang, S., & Wen, F. (2022). Detection and genetic characterization of novel infectious bronchitis viruses from recent outbreaks in broiler and layer chicken flocks in southern China, 2021. Poultry Science, 101(10), 102082. https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.102082
Zeng, L., Xu, G., Jiang, C., Li, J., & Jiangxia Zheng, J. (2022). Research Note: L*a*b* color space for prediction of eggshell pigment content in differently colored eggs. Poultry Science, 101(8), 101942. https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.101942
Zheng, C., Li, Z., Yang, N., & Ning, Z. (2014). Quantitative expression of candidate genes affecting eggshell color. Animal Science Journal, 85(5), 506-510. https://doi.org/10.1111/asj.12182
Zsédely, E., Szalai, K., Takács, G., Lencsés-Varga, E., Szabó-Sárvári, L. Cs., & Tempfli, K. (2023). Yield Performance, Laying Behaviour Traits and Egg Quality of a Crossbred Laying Hen in Alternative Housing Systems. Chemical Engineering Transactions, 107, 121-126. https://doi.org/10.3303/CET23107021
Downloads
Megjelent
Hogyan kell idézni
Folyóirat szám
Rovat
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.